Streekproducten

Streekproducten Groningen

Streekproducten uit Groningen zijn extra bijzonder door de nabijheid van de zee. Het gebied De Marne grenst aan Waddenzee én Lauwersmeer. Dus: vis, zilte groenten en oesters in overvloed. Ook de rijke kleigrond levert veel moois: aardappelen, spelt, bessen… en daar wordt bier, wijn, brood en pasta van gemaakt. Hier in Hotel De Marne vind je een mooie verzameling producenten van streekproducten. Neem de zee en de klei mee naar huis!

Ga naar de lobby van Hotel
De Marne voor meer informatie
Uit de agenda
 • Weerbericht

  Hotel de Marne
  18 Jan, 2022
  Luchtdruk 1035 hPa
  Luchtvochtigheid 89%
  Wind 15 km/u

  Streekproducten zijn producten waarvan de ingrediënten uit een bepaalde streek komen en waarvan het product volledig in die streek wordt gemaakt. Van oogst tot etiket. In de regio de Marne zijn verschillende streekproducten te verkrijgen die via de lokale akkerbouw op vruchtbare zeeklei verbouwd worden. Producten met een echt Gronings karakter en een net zo eigengereide smaak. Deze zijn te koop op streekmarkten en worden in bepaalde horecazaken gebruikt. Daarnaast zijn er producten die uit de streek komen maar geen erkende streekproducten zijn. Toch hebben ook die producten een plekje in het hart van de bewoners.

  • Oerspelt, mosterdzaad, eetbare planten
  • Streekmarkten en proeflokalen
  • Lokale akkerbouw op vruchtbare zeeklei
  streekproducten

  Lokaal geoogst in Groningen

  Streekproducten die lokaal geoogst zijn in Groningen worden verbouwd op akkergronden en vruchtbare zeeklei, dankzij de ligging bij de Waddenzee. Hier wordt oerspelt geoogst, wat gebruikt wordt om meel, bloem en droge pasta mee te maken. Oerspelt is inmiddels steeds bekender omdat spelt onder een van de superfoods valt. Hier in het Noorden genieten we er al jaren van. In de buurt groeien ook witte aalbessen, waar sap, siroop en wijn van wordt gemaakt en lamsoor en zeekraal zijn een paar eetbare planten die er tevens te vinden zijn.

  Naast de erkende streekproducten maakt de mosterdmakerij uit de regio honingmosterd en grove knoflookmosterd van geel mosterdzaad. Ook wordt er duurzame vis gevangen uit de Waddenzee en de Noordzee, op ambachtelijke wijze, die weer te proeven zijn in een eigen proeflokaal.

  Streekproducten zijn niet alleen heel erg lekker, ze betekenen ook veel voor de regio

  Streekmarkten en proeflokaal

  Een belangrijk onderdeel van streekproducten is de toegankelijkheid ervan. Zo worden veel producten verkocht op de lokale streekmarkt. Bewoners komen er langs om streekproducten voor thuis te kopen en toeristen nemen het vaak mee als souvenir en smaakvol aandenken. Maar ook inkopers van horecazaken snuffelen rond op de streekmarkten, op zoek naar de lekkerste streekproducten. Dat is vaak moeilijk kiezen!

  Op streekmarkten kun je ook vaak een letterlijk voorproefje krijgen van de producten die er lokaal geoogst worden. Daarvoor kun je ook naar een proeflokaal, waar je bijvoorbeeld duurzaam gevangen vis kunt proeven en kunt kopen om mee te nemen naar huis. In de regio de Marne worden verschillende erkende en niet-erkende streekproducten verbouwd; men leeft op en samen met het land. Schapenwol bijvoorbeeld, komt van lokale schapen en is dus ook een soort van streekproduct.

  streekproducten

  Waarom streekproducten?

  Streekproducten zijn bijzondere producten omdat ze veel waarde hebben voor de omgeving. Die waarde uit zich op verschillende vlakken. Zo zijn streekproducten vaak goed voor de natuur in de regio. Ook komen de producten in het geval van de Marne van kleine bedrijven, die grotendeels op de ‘ouderwetse’ manier werken. Ambachtelijk, noemen we dat.

  Omdat eten en drinken doorgaans uit grote fabrieken komt, vinden wij het fijn om te genieten van de producten van zo’n klein bedrijf. Waarvan je weet waar het vandaan komt en zelfs wie het gemaakt heeft. Bovendien zijn streekproducten stimulerend voor de economie van de regio. En niet te vergeten, het is vooral heel lekker. Reden genoeg om eens te proeven van onze Groningse streekproducten!