De lekkerste zuivel van een gelukkige koe
Waar zijn we ?
Tegen de blauwe lucht is het gele torentje van Hornhuizen met recht een baken in het landschap. Buiten het dorp, via de Ommelanderweg kom je bij het biologisch dynamische zuivelbedrijf Waddenmax. De boerderij wordt gerund door Ben en Mieke van Tilburg, met hulp van de ouders van Ben: Annelies en Max.
De keuze voor biologisch dynamische landbouw is heel bewust gemaakt. “Je moet de natuur z’n gang laten gaan, niet teveel willen sleutelen.” In de praktijk betekent dit het realiseren van een eigen kringloop. Geen bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest, alle voer komt van eigen grond. In de zomer zijn de koeien 20 uur per etmaal buiten en in de winter zoeken ze hun eigen plek in het stro.
De familie Van Tilburg woont pas sinds deze eeuw in het noorden van Groningen. Ze werden uitgekocht in midden Nederland waar de rivier meer ruimte nodig had. “We kwamen hier in de winter: koud, grijs, kaal en altijd wind. Geen liefde op het eerste gezicht. Maar toen kwam het voorjaar en werd alles groen. We zien de buurman ploegen, we horen de weidevogels en ruiken de zee. Inmiddels zijn we verliefd op het Groninger land!”
Vertrouwen
Drie dagen in de week wordt er bij Waddenmax zuivel gemaakt. Kwark, karnemelk, slagroom, yoghurt, kaas en boter. Het grootste deel van de productie gaat naar winkels in het land, maar ook op de boerderij kun je zuivel kopen. Dat gaat op z’n Gronings: je snijd en weegt een stuk kaas en stopt geld in een bakje. Vertrouwen is een groot goed op het Hogeland.
Iedereen is welkom om een kijkje te nemen op ons bedrijf en als de tijd het toelaat vertellen we graag over onze kringlooplandbouw.