Najade

Houwerzijl

Klipper voor korte en lang tochten

Weer, wind en water

Waar zijn we?

Op de Najade, een éénmastklipper uit 1897. De thuisbasis is Zoutkamp, maar het schip is ook met regelmaat in de zeehaven van Lauwersoog te vinden. Daar stap je op voor een scharreltocht over het wad of voor een meerdaagse reis naar de Deense kust of via Hamburg naar de Oostzee. Je kunt het schip met een groep afhuren en in overleg een tocht samenstellen, of je kunt intekenen op een trip uit het programma van de Najade.

Dame

Deze stoere platbodem – die absoluut een zij en geen hij is – heeft lang dienst gedaan als vrachtschip. In de oorlog verstopte de toenmalige eigenaar de Najade in de Biesbosch om confiscatie door de Duitsers te voorkomen. Na de watersnoodramp van 1953 werd de Najade bij de bouw van de Deltawerken als vrachtschip ingezet. In 1994 kochten Hans Vlasbloem en Janet Frieling het schip.

‘Ik zeil vanaf m’n 16de, heb eigenlijk nooit iets anders gedaan, iets anders gewild. Het schip, de wind, het water. Ik ben er mee vergroeid.’

Koken met wat je vindt

Janet, die vooraf en aan boord de organisatie voor haar rekening neemt, is ook kok met een eigen cateringbedrijf. Koken met wat je vindt op het wad: oesters, zeewier, lamsoor, zeekraal. Eigenzinnig, inventief en… lekker! Janet geeft ook cursussen.

Prijskaartje

Een avondzeiltocht bij volle maan over het Lauwersmeer, inclusief maaltijd kosten € 49,- per persoon.

‘Een tocht laat zich niet van minuut tot minuut bepalen. Soms gaat het snel, soms langzamer dan gedacht. Is er geen wind? Dan blijven we gewoon wat langer liggen op een mooie plek. Weer en wind bepalen het ritme van de reis. Dat is de essentie van zeilen.’

Informatie